Показване на 13 резултата

Винарна Братанов

винарна братановВинарна БРАТАНОВ е типичен семеен проект – сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване… Към тях през 2015 г. се присъединява и завършилата в Дижон, Франция еноложка Мария Стоева.
44-те хектара собствени лозя са засадени в периода 2006 – 2018 г. с класическите благородни сортове мерло, сира, каберне фран, каберне совиньон, шардоне и вионие, както и с местните мавруд, рубин, гъмза и тамянка. Терените са разположени върху слънчевите хълмове на мистичната Сакар планина, в две различни местности край с. Шишманово, гр. Харманли. Преминаващата наблизо р. Марица и проникващите по течението й ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат. Благодарение на разнообразието от почви, специфичния микроклимат и древните винарски традиции, които местните носят в кръвта си още от времето на траките, от Южен Сакар идват едни от най-тероарните и автентични вина на България.
За да си осигурят пълна независимост, през есента на 2010 г семейство Братанови откриват собствена винарна, където съвременните технологии се съчетават със занаятчийски подходи. Работи се умело с разнообразни дъбови бъчви и се експериментира смело, включително със спонтанни “диви” ферментации.

лозя братановСилната симбиотична връзка между земята и лозите, между сортовете в купажа и между различните поколения, дава името на първата серия вина “Symbiose”. В серията “Shishmanovo Vineyards” (до 2020 г. Single Vineyard) се представят вина от местни сортове, направени от най-доброто грозде от определени парцели – засега Тамянка и Мавруд. Първата реколта Tamianka Single Vineyard 2013 е виното, което успява да възроди този сорт в България и неговата популярност минава отвъд пределите на България. Впоследствие все повече изби от различни райони на България започват да работят с този ароматен балкански сорт …. През последните години емблематични за избата станаха и вината от серията “South Sakar Selection” – Chardonnay Sur Lie, червеният купаж от Мерло & Сира и сортовата Syrah Sans Barrique. През пролетта на 2018 бе представен и уникалният по рода си в целия свят купаж от Мерло & Каберне Фран & Рубин - 3-BLEND 2013. От реколта 2019, с влизане в плододаване на по-новия лозов масив, тази серия беше допълнена от две розета - Rosé Pamplemousse (само от международни сортове) и Rosé 3-Blend (само от местни сортове), както и бял 3-Blend (шародне, тамянка, вионие). Най-високият клас са сортовите вина Private Reserve от селектирани бъчви, с отлежаване на виното в тях минимум 24 месеца. А сред фаворитите на винолюбителите още от 2013 е Младо мерло от Шишманово, спечелило през 2017 наградата на публиката от Дефиле на младото вино в Пловдив. От няколко години виното има и благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на Българското дружество за защите на птиците и по специално проекта им за опазване популацията на Царския орел в Сакар.
Философията, която екипът на Винарна Братанов следва неотклонно, е че вината им трябва да отразяват експериментаторския дух на своите създатели и произхода си от Южен Сакар, като оставят усещане за автентичност, топлота и характерна индивидуалност.
Сем. Братанови ще ви посрещнат лично за дегустация или обиколка на лозето. Необходимо е единствено да се обадите поне няколко дни по-рано.Братанов

preloader