Показване на 6 резултата

Денделайн Винярдс

Денделайн ВинярдсЕлена Голакова Брукс произхожда от стария лозаро-винарски край на град Лясковец. Още като ученичка има редкия шанс, в началото на 90-те години, да превежда професионалните разговори между австралийски и български винари. Тогава опознава магическия свят на виното и прави първото си шардоне в трилитров буркан. През 1998 г. страстта към винарството я отвежда в Австралия, където става един от първите български граждани завършили като енолози Университета на Аделаида. След дипломирането си през 2001 г. и усилена работа в различни винарни в Австралия, Италия и Испания, Елена започва собствено производство, в което влага не само всичко научено, но и основната си философия, валидна и до днес: връзката между сорта грозде и природните дадености на винения регион, като климат, почва и терен, е от изключителна важност за качеството на виното. От старите лозя на Бароса, Идън Валей, Макларън Вейл и Аделайд Хилс, тя създава висококачествени вина, спечелили повече от шестстотин международни отличия.

Днес Елена е известен австралийски винар, който не забравя никога да спомене за българския си произход и се гордее с него. Зад гърба си тя има три бранда.

Dandelion Vineyards е проект, с който Елена представя своите знания на световната винена сцена. Многократно награждавани и коментирани от едни от най-уважаваните винени критици, вината на Dandelion Vineyards са най-доброто доказателство за таланта на Елена.

Денделайн Винярдс са доказали се насаждения, устояли на теста на времето. Нашето желание е да използваме уникалния характер на тези лозя и да изразим техния характер в нашите вина.

За да се уловят спецификите на сорта грозде, годината на гроздобера и лозята се изисква научен подход и въпреки че нашите лозари виждат дявола във всеки плевел, ние се радваме на смирените глухарчета, тъй като те потискат зимните плевели, доставят тор през лятото и ни предлагат да духнем техния пух през пролетта за да се сбъднат нашите желания.

В края на стария път през лозята на един от районите в областта Бароса се намира сбъднала се приказна история – над 90-годишни храстовидни лози с гренаш, устояли на теста на времето.

След ръчното бране през последната седмица на март, нашият енолог Елена Голакова Брукс остави гроздовия сок, изстискан с кошова преса, да ферментира с естествени дрожди в стари бъчви от френски дъб. Виното престоя 20 седмици върху фините утайки преди да бъде бутилирано, без вторична ферментация и избистряне, за да се запази същността на приказната история.

Денделайн Винярдс

preloader